Wildemanskruid bloeit in het voorjaar. Een zeer rijkbloeiende vaste plant in rood, wit en blauw. Pulsatilla is een goede combinatieplant en kan ook in een rotstuin.

De stervormige bloemen van het wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris) vallen echt op in de voorjaarstuin. De violetblauwe bloemen zijn klokvormig, het hart is gevuld met een dikke krans gele meeldraden. Van Pulsatilla zijn verschillende tuinvormen verkrijgbaar, allemaal even mooi. Pulsatilla 'Alba’ is wit en Pulsatilla 'Rubra’ is donker rozerood. Het dubbel geveerde blad is pluizig behaard en ook na de bloei nog decoratief. Ook de pluizige zaden zijn een plaatje.

Standplaats van wildemanskruid

Het wildemanskruid kan in stenige, kalkrijke grond groeien in de volle zon. Kan ook als rotsplant in een rotstuin. Maar Pulsatilla bloeit ook prima in de halfschaduw onder bladverliezende heesters in humusrijke grond.

Combineren in de halfschaduw

Deze sterke, vroegbloeiende vaste plant verdient een plekje dat opvalt. Probeer op een licht beschaduwde plek eens combinaties met longkruid (Pulmonaria), viooltje (Viola labradorica), schuimbloem (Tiarella ‘Pink Bouquet’) en vroege bolgewasjes zoals Scilla sibirica en botanische tulpjes.

Pulsatilla met rotsplanten

Op een zonnige plek zijn opvallende combinaties te maken met rotsplanten, zoals sleutelbloemen (Primula ‘Wanda’), scheefkelk (Iberis sempervirens), randjesbloem (Arabis) en Aubrieta. Ook in een pot zijn deze combinaties prachtig.

Lees hier meer over bodembedekkende planten.