De violetblauwe bloemen van monnikskap bloeien vanaf de zomer. Er zijn cultivars die extra laat bloeien zoals de Aconitum carmichaelli. Combineert u verschillende monnikskappen dan geniet u nog langer van deze prachtige blauwe bloeier. 

Laat bloeiende monnikskap

Aan het begin van de herfst zijn veel vaste planten al uitgebloeid, maar er zijn nog enkele fraaie late bloeiers. Heel opvallend zijn de bloemen van de monnikskap Aconitum carmichaelii, een extra late bloeier binnen dit geslacht. De prachtige helder violetblauwe bloemen zitten in een compacte, aarvormige bloeiwijze en verschijnen, afhankelijk van het weer, pas eind september. De hoogte is ongeveer 100-125 cm. Bij het ras ‘Arendsii’ zijn de bloemen nog blauwer. Zet zo’n late bloeier wel op een plek die goed te zien is, ook vanuit het huis. 

Combineren in de border

Combineer de blauwe monnikskap in de border bijvoorbeeld met lichtgele zonnebloemen (Helianthus ‘Lemon Queen’), ijzerkruid (Vernonia crinita), herfstanemonen (Anemone x hybrida) of siergrassen zoals het struisriet (Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’). Heesters met een herfstkleur vormen een bijzondere achtergrond, zoals de kornoelje.

Standplaats Aconitum

Alle monnikskappen groeien prima in de zon, halfschaduw en schaduw. Zorg voor humusrijke, niet te droge grond en u zult beloond worden met een rijke bloei.

Vroeg bloeiende monnikskap

Er zijn nog veel meer soorten monnikskap voor de tuin, ze beginnen in de zomer al te bloeien maar tonen in september vaak nog steeds bloemen.

TIP Pas op tijdens het (ver)planten van monnikskap. De hele plant, ook de dikke knolachtige wortels, zijn zeer giftig. Draag bij voorkeur handschoenen.

Ga naar onze tuinplanten en vul aan de linkerzijde uw zoekcriteria in om andere blauwe bloeiers te vinden.