Siergras kan heel goed in pot. Hoe u siergras in pot plant en vezorgt leest u hier.  

Siergrassen zijn een heel seizoen lang decoratief en vaak heel sterk. Uitstekend geschikt voor potbeplanting dus. Grassen die je eigenlijk alleen in de volle grond ziet, krijgen iets speciaals als ze in een pot staan. De sierlijke vorm komt extra goed tot z’n recht. Licht woekerende soorten zoals het kanariegras (Phalaris arundinacea ‘Picta’) blijven in een pot bovendien mooi op hun plek. Bekijk bij het kiezen van een gras en een bijpassende pot goed naar de vorm.

Overhangend siergras in hoge pot

Overhangende grassen kunnen in hoge potten geplant worden, zoals de bonte Hakonechloa macra ‘Aureola’. Maar ook kleine, bolvormige grassen, zoals het zwenkgras (Festuca), staan heel fraai in een hoge pot. Voor een royale pot is de dwergvorm van het prachtriet erg fraai; Miscanthus sinensis ‘Yaku Jima’.

Opgaand siergras in bolle pot

Recht opgaande grassen zijn mooi in bolle potten of bijvoorbeeld vierkante bakken. Grote bakken of kuipen, beplant met één soort passen prima in een moderne tuin. Heel geschikt voor zo'n toepassing is Stipa tenuifolia. Andere geschikte soorten voor potbeplanting zijn zegge (Carex comans 'Frosted Curls'), sierhaver (Helictotrichon sempervirens), lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ en Pennisetum setaceum ‘Rubrum’) en pijpenstrootje (Molinia arundinacea 'Karl Foerster').

Wintergroene siergrassen

De bladverliezende soorten zijn 's winters ook nog mooi vanwege het wintersilhouet, maar wilt u de hele winter door groen blad zien kies dan voor een wintergroene soort. Bijvoorbeeld zegge (Carex morrowii en Carex oshimensis 'Everest'), veldbies (Luzula sylvatica en de klein blijvende Luzula nivea) of fakkelgras (Koeleria glauca).

Siergras in pot verzorgen

Hoe u siergras in pot plant ziet u in onderstaande video met Jurgen Smit of klik op deze link.

  1. Let op dat er een gat onderin de pot zit zodat overtollig water kan weglopen. Zit deze er niet, boor dan zelf een gat.
  2. Leg een laag hydrokorrels op de bodem. Deze houden vocht vast en laten te veel water goed weglopen. Bovendien wordt de pot zo niet te zwaar om nog te tillen.
  3. Strooi een dikke laag potgrond op de hydrokorrels en zet het siergras in de pot. 
  4. Vul aan met potgrond en druk aan.
  5. Geef na het planten voldoende water en zorg dat de plant ook later niet uitdroogt.  
  6. Geef (vloeibare) meststoffen gedurende het groeiseizoen. 
  7. Knip de siergrassen na de winter of in het vroege voorjaar af. Lees hier meer over het verzorgen en snoeien van siergrassen.

Bekijk hier al onze siergrassen of kijk op plantinbak.nl voor kant-en-klare potten gevuld met siergras!