Sneeuwbal (Viburnum) is een sierlijke struik met opvallende witte bloemschermen. De meeste Viburnum dragen kleurige bessen in de nazomer en herfst en hebben een mooie herfstkleur.

Viburnum wordt ook wel sneeuwbal genoemd omdat de witte, bolronde bloemschermen die in het voorjaar verschijnen aan ijskoude sneeuwballen doen denken. Viburnum is een uitgebreid geslacht van sierlijke struiken met opvallende witte bloemschermen. Er zijn bladverliezende en wintergroene soorten. De meeste dragen kleurige bessen in de nazomer en herfst, daarnaast hebben ze een fraaie herfstkleur. We stellen hier enkele toppers aan u voor.

Sneeuwbal soorten

  1. Viburnum tinus is een compacte, wintergroene struik, die zowel in het voorjaar als het najaar bloeit met witte bloemen in schermen. Na de bloei prachtige blauwe vruchtjes. Hoogte tot 2,5 m maar meestal veel lager, bloei in maart-mei en in oktober-november.
  2. Gelderse roos (Viburnum opulus) is een inheemse struik met witte bloemen in vlakke tuilen. Ze worden gevolgd door glimmend rode bessen. Bij de vorm ‘Roseum’ zitten er uitsluitend steriele bloemen in bolvormige schermen (draagt geen bessen). Heel sterk, doet het overal. Hoogte tot 3 m, bloei mei-juni.
  3. Viburnum x burkwoodii ‘Anne Russel’ geurt in het voorjaar; een aanrader. Het is een compacte struik met glanzend groen blad, dat in zachte winters aan de takken blijft. De lichtroze tot witte bloemen zitten in grote, bolvormige trossen en geuren heerlijk. Hoogte tot 2 m, bloei maart-april.
  4. Viburnum ‘Eskimo’ doet de naam sneeuwbal echt eer aan: de struik is in april-mei werkelijk overladen met witte bollen. Hoogte 120 cm. 
  5. Japanse sneeuwbal, Viburnum plicatum, is een bladverliezende struik met een opvallende, bijna horizontale vertakking en witte bloemen in vlakke schermen. Hoogte 2 m, bloei mei-juli. ‘Watanabe’ groeit compact tot 1,5 m.

Viburnum verzorgen

Alle soorten Viburnum groeien het best in volle zon of halfschaduw in voedzame, humusrijke grond die aan de zure kant mag zijn. Snoeien is nauwelijks nodig, als u de struik toch wat in vorm wilt knippen doe dit dan direct na de bloei.

Bekijk in één oogopslag alle Viburnum in ons sortiment. U kunt ook meer lezen over heesters in ons blog

Exclusief geschreven door Modeste Herwig voor Directplant.nl.