Viburnum of sneeuwbal snoeien doet u indien nodig na de bloei. Omdat er veel soorten zijn, leggen we hier uit welke sneeuwbal u wanneer snoeit. 

Viburnum is een uitgebreid geslacht van sierlijke struiken met opvallende witte bloemschermen. Er zijn bladverliezende en wintergroene soorten. De meeste dragen kleurige bessen in de nazomer en herfst, daarnaast hebben ze een fraaie herfstkleur. Viburnum wordt ook wel sneeuwbal genoemd omdat de witte, bolronde bloemschermen die in het voorjaar verschijnen aan grote sneeuwballen doen denken.

Viburnum snoeien

De sneeuwbal hoeft niet beslist gesnoeid te worden en heeft meestal van zichzelf een fraaie vorm. Als u de struik toch wat in vorm wilt knippen of uitdunnen dan kunt u dat het best na de bloei doen:

  • Winter bloeiende, zoals Viburnum bodnantense, snoeit u het best in april –mei, na de bloei.
  • Voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers, zoals V. carlcephalum, V. opulus en V. plicatum, snoeit u het best na de bloei in juli-augustus.
  • Veel soorten Viburnum dragen mooie bessen, zoals V. davidii en V. opulus. Laat in dat geval zoveel mogelijk bloeiende takken zitten om te kunnen genieten van de bessen. Verjongen van de struik kan door het wegnemen van enkele oude takken in april.
  • Wintergroene Viburnum, zoals V. tinus en V. davidii, snoeit u het best in april, na de bloei. Snoeien is niet beslist nodig, maar drastisch snoeien wordt goed verdragen. Desgewenst kunt u de hele struik sterk terugsnoeien in maart-april. Strooi daarna een dikke laag compost en organische mestkorrels rond de voet van de struik en laat de aarde niet uitdrogen.

Viburnum bodnatense 'Charles Lamont'

Viburnum op stam snoeien

Vooral Viburnum tinus wordt ook op stam aangeboden. De kroon van zo’n stamboompje mag niet al te zwaar worden. Verwijder daarom zonodig in april-mei enkele oude takken helemaal. Zo verjongt u het boompje meteen. Bind het stammetje aan een stevige paal en controleer de boomband regelmatig.

TIP Alle soorten Viburnum groeien het best in volle zon of halfschaduw in voedzame, humusrijke grond die aan de zure kant mag zijn.

Lees hier meer over de verschillende Viburnum of ga direct naar alle sneeuwballen in ons sortiment

Tekst: Modeste Herwig