Strak gesnoeide wintergroene struiken spelen een belangrijke rol in veel tuinontwerpen. De sterke Buxus sempervirens leent zich uitstekend voor vormsnoei. Er worden bollen (op stam), kubussen, piramides, spiralen, maar ook allerlei andere snoeivormen van geknipt.

Andere soorten die geschikt zijn voor vormsnoei zijn de venijnboom (Taxus baccata) en Chinese hulst (Ilex crenata), maar er zijn veel meer wintergroene heesters die zich lenen voor vormsnoei, zoals witbonte kardinaalshoed, schijnhulst (Osmanthus) en coniferen zoals Cupressocyparis. Kies voor grotere snoeivormen bijvoorbeeld de haagbeuk (Carpinus betulus), cipres (Cupressus), hulst (Ilex) of Liguster delavayanum (Ligustrum). Er zijn ook fraaie grote bonsai-figuren van diverse coniferen. Heel bijzonder zijn ook de dierfiguren: exclusieve vormsnoeikunst. Deze worden van de kleinbladige wintergroene heester Ligustrum delavayanum geknipt. Je kunt kiezen voor een dolfijn, een paard of zelfs een fors hert. Of zet een Formule 1 racewagen, Harley Davidson motor of helicopter in je tuin. 

Boogvorm

Onder de groep snoeivormen vallen ook de planten gekweekt als boog. Toscaanse jasmijn en rode beuk kunnen prima in boogvorm geleid worden. De planten worden vaak aan een ijzeren boog bevestigd, die naar verloop van tijd onder hun bladerdek verdwijnt. Vooral mooi bij de entree van de tuin.

Snoeien van snoeivormen

Om een snoeivorm mooi in model te houden is het belangrijk regelmatig te snoeien. Dat kan van eind maart tot en met augustus, liefst bij bewolkt weer. Knip het vormboompje bij met een kleine heggenschaar of een snoeischaar. Een regelmatige mestgift zorgt voor een goede groei. U kunt zelf de snoeivorm nog uitbreiden. Buig nieuwe takjes in de gewenste vorm met stokjes en ijzerdraad. Bind de takjes niet te strak aan, ze moeten nog wel kunnen groeien. Staat het boompje in een pot, zorg dan voor goede potgrond, voldoende water en een goede waterafvoer. Een uitgedroogde kluit veroorzaakt gele randjes langs het blad en geen groei, maar bloei.

Bonsai 

Een bekende japanse snoeivorm is bonsai. De snoeivorm kenmerkt zich doordat de planten klein blijven. Doordat er vaak langzaamgroeiende wintergroene planten voor gebruikt worden, zijn de planten een kostbaar bezit. De bomen kunnen in de container waarin ze gekweekt zijn blijven staan. Het is echter ook mogelijk om de bonsai in de volle grond te planten. Een bonsai is een echte eyecatcher in uw tuin of op uw terras. Er zijn zeer veel verschillende figuren te kweken. Bekijk deze exclusieve snoeikunst.

Bekijk hier de verschillende snoeivormen in onze webshop. Of lees hier hoe u zelf in vorm kunt snoeien.