Alle heesters (struiken) en bomen die in pot zijn gekweekt kunnen het hele jaar door geplant worden. Gaat het om een struiken met ‘blote’ wortels of ingepakte kluit dan is de periode oktober-april de beste tijd.

Gaat u heesters planten dan is het belangrijk de plantplek goed voor te bereiden. De bodem moet voldoende losgemaakt zijn en zo nodig verbeterd worden.

Stappenplan struiken planten

  1. Graaf een ruim plantgat van minstens 50 x 50 x 50 cm, maar in elk geval twee keer zo groot als de kluit van de plant. Hoe groter je plantgat, hoe makkelijker je de grond rondom de kluit kunt verbeteren.
  2. Verbeter de grond in je plantgat met Vivimus. Strooi een laag in het gat en meng dit met uitgegraven grond
  3. Haal voorzichtig de heester uit de pot en zet deze in het plantgat. Zijn de wortels in een pot dicht op elkaar gegroeid, maak ze dan voorzichtig wat los. Zit er gaas om de kluit, zet dan eerst de struik in het plantgat, knip het dan pas los en verwijder het voorzichtig. Heeft u een struik met kale wortels, spreid de wortels dan voorzichtig uit in het plantgat.
  4. Zet de struik op dezelfde diepte als waarop hij bij de kweker stond, dit is aan de stam meestal wel te zien. Of houd de bovenkant van een potkluit gelijk met het niveau van de aarde in je tuin. Te diep planten kan schadelijk zijn.
  5. Bij grotere formaten is het nodig om een boompaal te plaatsen en de stam hier aan vast te binden. 
  6. Vul het gat aan met een mengsel van aarde en Vivimus of compost, stamp goed aan en maak rond de stam een geul. Geef nu veel water, zo veel tot de struik in een moerasje staat. Het water zorgt ervoor dat alle lucht uit de aarde wordt verdreven. Na een dag is het water weggezakt en staat de struik heel stevig.

Strooi compost, oude koemest of gedroogde koemestkorrels 2-3 meter rondom het plantgat. En zorg dat er geen onkruid of planten groeien in een straal van een meter rondom de heester. Strooi om onkruid tegen te gaan bijvoorbeeld wat houtsnippers of mulch.

Lees hier hoe u bomen plant. Of bekijk al onze struiken in het assortiment.