Een fruitboom in de tuin is een droom van veel tuinliefhebbers: in het voorjaar romantische bloesem en in de herfst heerlijk vers fruit plukken uit eigen tuin. Heeft u een kleine tuin dan wordt het al gauw passen en meten. Dan is zuilfruit een uitkomst! 

Een hoogstam fruitboom neemt op den duur vrij veel ruimte in, en is daarom niet geschikt voor een kleinere tuin. Gelukkig zijn er ook zuilvormige fruitboompjes, zoals zuilappels en zuilperen. Daar is altijd wel een plekje voor te vinden. Zelfs op een terras of een balkon kan zo’n compact fruitboompje in een pot groeien. Zuilfruit is op een speciale manier opgekweekt en maakt bijna geen zijtakjes, hierdoor wordt het boompje meestal niet breder dan 20-40 cm. Het slanke boompje is ongeveer 150 cm hoog, maar dit kan ook wat hoger zijn. Het fruit hangt heel dicht bij de stam. Ook al is het boompje klein, er komt wel veel fruit aan en de appels en peren zijn net zo groot en net zo lekker als bij een gewone fruitboom.

Ook interessant: 9 fruitbomen voor je eigen mini-boomgaard

Kolomfruit, ballerinaboom of minitree

De smalle fruitboompjes worden ook wel kolomfruit, ballerina appelboom of minitree genoemd. De witte tot lichtroze bloemen verschijnen eind maart-april. De smalle appelboompjes zijn deels zelfbestuivend, maar u zult een grotere oogst krijgen door kruisbestuiving. Dit gaat vanzelf als er nog een ander appelboompje in de tuin staat. Combineer bijvoorbeeld Malus domestica ‘Redcats’, een zuilappelboom met dieprode appels, met de zoete gele appels van Malus domestica ‘Goldcats’. U kunt dan volop appels plukken in september. Er is ook een zuilpeer, de Pyrus communis 'Obelisk'

Een minitree is een kleinblijvend boompje, maar heeft geen zuilvorm. Bijvoorbeeld:

TIP Door een hele rij zuilfruitboompjes te planten krijgt u een prachtige fruithaag in de tuin. Hiervoor kunt u 2 boompjes per strekkende meter planten.

Zuilfruit haag

Zuilfruit planten

Een zuilvormige fruitboom groeit graag in losse, vruchtbare grond op een beschut plekje in de volle zon. Graaf een ruim plantgat, net zo diep als de hoogte van de kluit en twee keer zo breed. Verbeter de uitgegraven grond met compost of Vivimus. Zet de kluit in het midden van het plantgat. De verdikking onderaan de stam (entplek) moet ongeveer 2 cm boven de grond blijven. Het is aan te raden een stevige stok of paal te plaatsen als steun voor het fruitboompje. Aanvullen met de verbeterde aarde en goed aandrukken. Bind de stam aan de steunpaal en geef ruim water.

Ook interessant: fruitplanten verzorgen

Zuilfruit snoeien

Een zuilboompje is door de kweker al zo opgekweekt dat u nauwelijks hoeft te snoeien. Het is wel belangrijk dat het boompje één doorgaande hoofdtak heeft. Gaat er toch nog een andere tak omhoog groeien, dan moet die weg gesnoeid worden. Heeft de doorgaande hoofdtak de juiste hoogte bereikt, dan kunt u die jaarlijks op die hoogte afsnoeien. Verder kunt u in juni-augustus te lange zijtakken terug knippen.

Foto's: bovenaan Malus domestica 'Greencats', foto midden Appeltern/Zuilfruithaag