Struiken worden ook wel heesters genoemd, het zijn planten met houtige takken. Struiken zijn al decoratief vanwege het blad, maar veel soorten zijn vooral geliefd vanwege de bloemen. Het leuke van bloeiende struiken is dat ze met een minimale verzorging jaar na jaar weer voor heel veel bloemen zorgen.

Er zijn vroeg bloeiende struiken (bloei vanaf april), zomerbloeiende struiken (bloei vanaf juni) en laat bloeiende struiken (bloei vanaf augustus). Door deze soorten met elkaar te combineren kunt u het hele tuinseizoen door genieten van bloemen. Bloeiende struiken zijn in de border ook prima te combineren met vaste planten.

Vroeg bloeiende struiken

 1. Brem, Cytisus praecox: geelbloeiend is de Cyticus praecox 'Allgold', er is ook een witte, donkerroze en tweekleurige brem verkrijgbaar. Bloemen geuren. 
 2. Peperboompje, Daphne mezereum: lichtpaarse geurende bloemen die verschijnen aan de nog kale takken. 
 3. Bruidsbloem, Deutzia-soorten: zeer rijkbloeiend met lichtrozen of zuiverwitte bloemen, bijvoorbeeld de Deutzia scabra 'Plena'.
 4. Parelstruik, Exochorda racemosa: bloeit uitbundig met witte bloemen. Bijvoorbeeld de Exochorda racemosa 'Niagara'
 5. Chinees klokje, Forsythia intermedia: heel bekend zijn de gele bloemetjes die al verschijnen voordat er blad aan de heester zit, zoals de Forsythia intermedia 'Spectabilis'
 6. Flessenborstelstruik, Fothergilla major: heeft witte geurende bloemen en verkleurt prachtig in de herfst. 
 7. Beverboom, Magnolia-soorten: de grote bloemen in wit, roze en paars zijn een opvallende verschijning in het vroege voorjaar. 
 8. Boerenjasmijn, Philadelphus coronarius: heeft sterk geurende witte bloemen.
 9. Azalea en Rhododendron, Rhododendron-soorten: met bloemen in wit, geel, oranje, rood, roze of paars. Alleen Rhododendron mollis verliest zijn blad, de overige soorten zijn groenblijvend. 

Zomerbloeiende struiken

 1. Vlinderstruik, Buddleja davidii: bloeit met grote pluimen in wit, roze en paars, bijzonder is de geelbloeiende vlinderstruik. Zoals de naam doet vermoeden is het een uitstekende vlinderlokker. 
 2. Amerikaanse sering, Ceanothus americanus: bloeit met blauwe kleine bloemen. De Ceanothus americanus 'Burkwoodii' wordt ook wel herfstsering genoemd. 
 3. Kornoelje, Cornus: er zijn veel verschillende soorten kornoelje. Bloeit met witte bloemen en heeft een mooie herfstkleur. Cornus mas bloeit in het vroege voorjaar met gele bloemen. 
 4. Hortensia, Hydrangea macrophylla en Hydrangea paniculata: hortensia's bloeien lang met grote schermen in wit, roze of blauw. 
 5. Hertshooi, Hypericum-soorten: een geelbloeiend struikje Hypericum androsaemum geeft in het najaar bessen.  
 6. Lepelboom, Kalmia angustifolia: bloeit met roze bloemetjes en is wintergroen. Houdt van humusrijke iets zure grond. Bijvoorbeeld Kalmia angustifolia 'Rubra'
 7. Ganzerik, Potentilla fruticosa: een laagblijvende heester die bloeit in wit, geel, oranje, rood of roze. Kan ook in haagvorm worden gesnoeid. Leuk is de rozebloeiende Potentilla fruticoa 'Pink Beauty'.
 8. Sering, Syringa vulgaris: bloeit uitbundig met heerlijk geurende pluimen in wit, roze, paars tot rood. 
 9. Sneeuwbal, Viburnum-soorten: een veelzijdige plantengroep met winterbloeiers, zomerbloeiers, groenblijvende struiken of besdragende struiken. Viburnum opulus is de Gelderse roos die bloeit met witte tuilvormige bloemen en heeft rode bessen in het najaar. 

Lees ook eens ons artikel over bloeiende bomen of bloeiende klimplanten.

Laat bloeiende struiken

 1. Abelia, Abelia grandiflora: Abelia bloeit met wit of roze bloemetjes en blijft wintergroen. Kan ook goed als haagje. 
 2. Baardbloem, Caryopteris x clandonensis: bloeit lang door met blauwe bloemen. 
 3. Loodkruid, Ceratostigma willmottianum: heeft blauwe bloemetjes en is ook verkrijgbaar met bont blad. 
 4. Pindakaasboom, Clerodendrum trichotomum: grote struik met blad dat geurt naar pindakaas. Er verschijnen kleine bloemen in witl/roze aan de struik.  
 5. Escallonia, Escallonia-soorten: is wintergroen en heeft bloemen in wit, roze of rood. Wit bloeit Escallonia 'Iveyi'.
 6. Althaeastruik, Hibiscus syriacus: een langbloeiende struik met prachtige bloemen in blauw, wit, roze, rood. 
 7. Indigostruik, Indigofera amblyantha: heeft mooie rozepaarse bloemen. Bijzonder is de Indigofera heterantha
 8. Bloemwilg, Itea virginica heeft witte bloemtrossen en een prachtige herfstkleur. Bijvoorbeeld de Itea virginica 'Henry's Garnet'
 9. Fazantenbes, Leycesteria formosa: hangende paarse bloemen heeft de Leycesteria formosa 'Purple Rain'. Bloeit laat tot in oktober en de stelen worden groen in de winter. 

Bekijk direct het hele sortiment struiken en verfijn uw keuze in de linkerkolom door te selecteren op bloemkleur, bloeimaand en standplaats. Of lees meer informatie in ons blog over sierheesters