Vaste planten vormen de basis van de border. Deze planten bloeien namelijk lang en tijdens verschillende periodes in het jaar. Als de border goed wordt samengesteld kunt u het hele jaar door genieten.

Wanneer een border planten?

Een goede tijd om een nieuwe border in te planten is het najaar, in september of oktober. Het voordeel is dat de planten nog voor de winter aanslaan, zodat er het volgende jaar al veel resultaat is. Bovendien kunnen de meeste bolgewassen nu ook de grond in. Plant vorstgevoelige soorten liever pas in het voorjaar. 

Tegenwoordig zijn bijna alle tuinplanten in pot gekweekt, dat betekent dat er jaarrond geplant kan worden, mits het niet vriest.

Een border aanleggen

Kies het liefst een niet te warme, bewolkte dag en een periode dat de aarde vrij vochtig is. Zet alle planten volgens het ontwerp in de border. Laat de planten in de potjes zitten zodat u nog kunt schuiven. Let bij het uitzetten goed op de onderlinge afstand tussen de planten. U kunt vrij weinig planten in de grond zetten, zodat u niet zo snel hoeft uit te dunnen, maar het is ook mogelijk wat dichter te planten voor een snel resultaat. Gebruik voor het planten een plantschepje, voor struiken werkt een spade handiger.

  1. Maak het plantgat ongeveer twee keer zo groot als de kluit van de plant en maak de grond goed los, ook onderin het gat.
  2. Haal de plant uit het potje en maak de wortels voorzichtig een beetje los. 
  3. Zet de plant in het gat, vul aan met de uitgegraven aarde en druk stevig aan. De juiste diepte is belangrijk. De grond zakt vaak nog wat in en dan staat de plant al snel te hoog, met daardoor kans op bevriezing of verdroging. Plant daarom liever iets te diep. 
  4. Loop zo min mogelijk op de grond, om een losse structuur te behouden. Maak de grond waar wel op gelopen is weer los door de grond even op te wippen met een spade. 
  5. In een droge periode kan het nodig zijn om extra water te geven.

Kies en bestel hier direct een borderpakket.