Coniferen worden vaak weggewuifd en bestempeld als ouderwets. Maar coniferen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Het zijn makkelijke wintergroene struiken die je als solitair, haag en zelfs in de border kunt gebruiken. Coniferen zijn er in veel verschillende soorten; kijk eens hoe prachtig! 

Coniferen zijn er in vele vormen en maten. De meeste mensen denken bij coniferen aan haagconiferen. Dit is wel de belangrijkste groep coniferen, toch doen we de coniferen hiermee te kort. Er is namelijk ook een grote groep dwergconiferen en solitaire coniferen. Als u ook nog eens uw conifeer regelmatig snoeit en bemest, zullen ze u belonen met hun mooie groene vormen.  

Dwergconiferen 

Dwergconiferen is een onderschatte groep tuinplanten. Het zijn zeer gemakkelijke tuinplanten met goede eigenschappen. Combineer een van de mooie soorten eens in de border, bijvoorbeeld samen met Rhododendron en siergrassen. De meeste dwergconiferen zijn wintergroen, behoeven geen snoei en blijven klein. Het is belangrijk om te weten hoe groot een dwergconifeer wordt dit kan bijvoorbeeld 50 cm zijn, maar ze kunnen soms ook 150 cm worden. Bijvoorbeeld de Tsuga canadensis 'Nana'. Gebruik hiervoor de uitgebreide zoekfunctie op de website van Directplant.

Solitaire coniferen

Solitaire coniferen zijn echte blikvangers in de tuin. Ze zijn wintergroen en onderhoudsarm. U heeft hiervoor wel de ruimte nodig, want een grote volwassen conifeer kan wel 20 meter hoog worden. Wordt een solitaire conifeer te groot dan is het meestal niet mogelijk deze te toppen, hierdoor verliest de conifeer zijn natuurlijke vorm. Het is dus belangrijk om u goed in de grootte van coniferen te verdiepen, voordat u uw keuze maakt. Het komt maar al te vaak voor dat we een uit de klauwen gegroeide conifeer tegenkomen in een te klein voortuintje. Vooral bij bijvoorbeeld de Araucaria araucana, apeboom of slangeden komt dit vaak voor. Een mooie solitair is bijvoorbeeld de grove den (Pinus sylvestris - zie foto). Gebruik de zoekfunctie op de website om een goede afweging te maken betreft de maat.

Haagconiferen

Haagconiferen zijn er in verschillende kleuren en groeisnelheden. De meeste coniferen worden in het najaar (beste planttijd) of vroege voorjaar geplant. De planten kunnen dan uit de volle grond worden gerooid. Wanneer u een nieuwe tuin gaat aanplanten is het belangrijk om met de haag te beginnen, dit is het raamwerk van uw tuin.  

Verzorging van haagconiferen

Vaak worden hagen vergeten bij het onderhoud van de tuin. Een haag krijgt graag minimaal eenmaal per jaar voedingstoffen, dit kan door middel van meststoffen. Haagplanten staan vaak dicht op elkaar daardoor raakt de grond snel arm aan voedingstoffen, vergeet dus niet bij te mesten. U kunt bijvoorbeeld bemesten na het snoeien. Bij de aanplant is het aan te raden de grond te verbeteren met DCM Vivimus hierdoor slaan de coniferen snel aan en krijgen ze een goede start.

TIP Is er een gat gevallen in uw coniferenhaag, dan kunt u dit weer opvullen met nieuwe aanplant. 

Bekijk hier alle coniferen in ons sortiment. Lees ook het artikel over het snoeien van coniferen