Het is natuurlijk fantastisch om heerlijke druiven uit je eigen tuin te kunnen oogsten. Om direct op te eten, om jam en gelei van te maken of zelfs wijn. Het handvormige blad is heel decoratief, dus ook als het u niet om de druivenoogst gaat is Vitis vinifera een prachtige klimplant.

Planten en standplaats

U kunt een druif ook in de winterperiode planten, zolang het niet vriest. Kies een zonnige plek en zorg voor goed gedraineerde kalkrijke grond. De takken hebben steun nodig van een muur, schutting, hek of een pergola. 

De juiste manier van snoeien is wel belangrijk. Als een druif gewoon door mag groeien, ontstaat er vaak een grote bos van door elkaar groeiende takken. Bovendien zal er alleen een goede druivenoogst te verwachten zijn als de takken jaarlijks op de juiste manier worden gesnoeid.

Druif snoeien

Een druif kan het best in een ‘palmet’ gesnoeid worden. Houd een aantal lange takken aan en bind die horizontaal aan, ca. 50 cm van elkaar. Dit zijn de hoofdranken die het palmet vormen. Leid de hoofdranken in een plat vlak langs een muur of horizontaal over een pergola. Andere twijgen helemaal weg halen.

Alle zijtakjes die uit de lange takken ontspruiten worden jaarlijks tot op twee knopjes (ogen) teruggesnoeid. Het is aan te raden dit in december voor de kerst te doen. Als u later snoeit is er kans op bloeden van de wonden. Op de ingekorte zijtakjes verschijnen volgend jaar de druiven. Van tijd tot tijd een oude tak vervangen door een jonge scheut.

Zomersnoei

Als in de zomer de kleine druiventrossen te zien zijn moeten de takken ingekort worden. Laat per tak twee trossen zitten. Knip de tak af tot één blad na de laatste tros. Haal eventueel alle kleine vruchtjes weg als de tros wat groter is (krenten). Lees hier meer over het krenten van een druif

Soorten druiven

TIP Een druif kan ook als stamboom groeien. Kies een druif op stam om in een pot te kweken, of gebruik een forse druif op stam als bijzondere dakboom op het terras.

Ga direct naar alle fruitplanten in ons sortiment.