In de zomer kunnen er gaten in de border vallen. Zorg voor een aantal reserveplanten om de gaten mee op te vullen.

Als de border echt een blikvanger in de tuin is, zal het heel vervelend zijn als in de zomer blijkt dat er een 'gat' in de beplanting zit. Dat kan gebeuren doordat een plant niet goed is aangeslagen, of omdat bloemen een verkeerde kleur hebben die echt vloekt in uw uitgekiende kleurencombinatie. Die moeten er dus uit. Vroeg bloeiende vaste planten kunt u na de bloei terug knippen en zo ontstaat er ook weer ruimte. 

Reserveplanten voor de border

Met een paar rijke bloeiers achter de hand kan het gat makkelijk opgevuld worden. Zet daarom nu vast een paar mooie soorten in potten als reservemateriaal. Bijvoorbeeld eenjarigen die u over heeft, rijk bloeiende vaste planten zoals de zonnehoed (Rudbeckia), vlambloem (Phlox), struikmalva (Lavatera), dahlia's of bladplanten zoals de Hosta.

In pot of in de volle grond

Als het nodig is, kunnen de reserveplanten voorzichtig uit de pot gehaald worden en op de kale plek uitgeplant. Geef ze na het planten wel een tijdje extra water. U kunt ze eventueel ook in de pot laten zitten. Dit is zeker handig bij dahlia’s omdat de knollen in het najaar weer de grond uit moeten.

Lees meer over dahlia’s kweken.

Exclusief geschreven voor Directplant.nl door Modeste Herwig. Op de foto Lavatera maritima