In oktober en november vallen de bladeren van de takken, in vlammende gele, oranje, rode en soms zelfs paarse herfsttinten. Tips over wat u beter niet en wel kunt doen met het afgevallen blad. 

Niet doen: blad op het gazon of in de vijver laten liggen

  • Is er veel afgevallen blad op het gras terecht gekomen, dan is het wel aan te raden dat er regelmatig af te halen. Een dikke laag blad zorgt voor lichtgebrek, waardoor het gras geel kan worden. Gebruik een bamboe grashark of een bladblazer. Er zijn ook bladblazers die kunnen zuigen, het blad wordt fijngemaakt en opgevangen in een zak.
  • Zorg er ook voor dat de bladeren niet in de vijver komen. Een dikke laag blad op de bodem kan gaan rotten, en dat is niet gunstig voor de waterkwaliteit. Door een net over de vijver te spannen, wordt het blad opgevangen en voorkomt u dat het in het water komt. Er zijn zwarte netten te koop die bijna niet opvallen. Zet het net rond de vijver vast met een paar stenen of met behulp van bamboestokjes.
  • Haal het blad regelmatig van de vijver om de ‘vangst’ binnen te halen. De bladeren kunnen op de composthoop verwerkt worden. Als het blad van waterplanten lelijk is geworden, kunt u dat ook wegknippen om te voorkomen dat het in het vijverwater verdwijnt.

Wel doen: blad als mulch of compost gebruiken 

  • Afgevallen blad vormt een prima bescherming in de winterperiode, strooi het daarom als mulchlaag uit in de border en onder hagen.
  • Verwerk het blad op de composthoop, wissel dunne lagen blad af met ander tuinafval.
  • Maak zelf bladcompost door bladeren in een cilinder van kippengaas te bewaren of in geperforeerde plastic zakken. Nat maken en laten rusten, na een jaar is er een mooie compost ontstaan. Prima om de tuingrond mee te verbeteren of om als mulchlaag te gebruiken.
  • Maai het gazon terwijl de maaimachine in een hoge stand staat. De bladeren wordt zo door de maaier fijn gemaakt en kan makkelijker tot compost of bladcompost verwerkt worden.

Lees hier meer artikelen over het winterklaar maken van uw tuin