In de border mogen vaste planten niet ontbreken. Deze plantengroep bloeit namelijk lang en tijdens verschillende periodes in het jaar. Hierdoor kunt u jaarrond van een bloeiende tuin genieten, wanneer u deze correct samenstelt en verzorgt. 

Wat is een vaste plant?

Vaste planten behoren tot een groep planten die in de winter bovengronds afsterven. In het voorjaar steken zij hun kopjes weer boven de grond. De vaste plantencollectie is zeer groot en zij nemen een belangrijke plaats in de tuin in. Alle vaste planten hebben kruidachtige stengels. Hierin verschillen zij met struiken waarvan de stengels verhouten. 
Groenblijvende vaste tuinplanten zijn er ook, u kunt bijvoorbeeld denken aan:

Populaire vaste planten

De vaste planten zijn de kleurmakers in de border, ze kunnen eigenlijk niet ontbreken. Er zijn zeer lage bodembedekkers die u goed kunt gebruiken op open plekken tussen bomen en heesters. De bodembedekkers zorgen er ook voor dat het onkruid wordt onderdrukt, dus minder werk, zeer geschikt voor een onderhoudsarme tuin. 
Daarnaast zijn er vele hoge vaste tuinplanten te verkrijgen die u solitair kunt gebruiken. Deze soorten kunnen in een jaar wel 2 meter hoog worden:

Er zijn zeer vroege bloeiers, deze beginnen al in maart te bloeien, zoals:

Populaire laatbloeiers zijn:

Vaste planten verzorgen

De meeste vaste planten die uitgebloeid raken, kunnen nog een tweede keer in bloei komen. Knip voor eind juni alle uitgebloeide stengels af. De plant verliest zo geen energie aan het maken van zaad en wordt gestimuleerd om nieuwe bloemknoppen te maken. Geschikte soorten zijn onder andere:

Bladplanten zoals de grijsbladige alsem (Artemisia) worden in de loop van de zomer vaak te hoog en vallen dan om. Een goede methode om dit te voorkomen is de planten vóór de langste dag (21 juni) terug te knippen. Ze zullen dan lager blijven en bossiger groeien, zodat ze steviger staan. Eventuele bloemen worden weggeknipt, maar daar gaat het meestal toch niet om bij deze soorten. Knip de plant voor zeker de helft terug. Knip de stengels bij voorkeur vlak boven een bladpaar af, uit de bladoksel komen nieuwe scheutjes. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

U kunt uw favoriete vaste plant zoeken door gebruik te maken van de uitgebreide zoekfunctie op Directplant.nl. Op Directplant wordt een zeer groot assortiment vaste planten aangeboden! 
Kies en bestel hier direct uw vaste planten.