Agave is een bijzondere vetplant. Er zijn soorten die winterhard zijn en in de tuin geplant kunnen worden. Niet winterharde Agave plant u in pot en behandelt u als kuipplant. 

De Agave is een imposante vetplant (succulent) uit Mexico. De lange, grijsgroene bladeren bevatten veel vocht, daarom kunnen ze goed tegen de droogte. Ze hebben een scherpe punt en langs de rand vaak stekels. In het land van herkomst kunnen de bladeren wel twee meter lang worden. Het komt slechts zelden voor in ons klimaat dat de plant bloeit. Gelukkig maar, want na de bloei sterft de bladrozet af. Deze exotische vetplant mag niet ontbreken in een tuin met een mediterrane of een exotische sfeer.

Winterharde Agave

Agave americana wordt vooral als kuipplant toegepast en ’s winters vorstvrij overwinterd. Gelukkig zijn er ook sterke Agaves, die best wat vorst kunnen hebben. Deze soorten kunnen daarom het hele jaar door buiten blijven staan.

  1. Bijvoorbeeld Agave ‘Ferox’, die wel tot 1,20 m hoog groeit.
  2. Of de bijzondere Agave lophanta ‘Quadricolor’ met goudgele bladranden.
  3. Erg mooi is ook Agave parrasana met een compacte blauwgroene rozet.

Ook interessant: de verzorging en overwintering van exotische planten

Agave bescherming

Agave verzorgen

Alle Agaves komen prachtig uit in een royale pot. Zorg altijd voor gaten in de bodem en een goed doorlatend grondmengsel. Potgrond voor cactussen is bijvoorbeeld heel geschikt, of meng scherp zand door gewone potgrond. Ook een plek in de volle grond is geschikt. Plaats de Agave op een beschutte en zonnige plek. Winterharde Agaves kunnen tot ca. -9 graden aan. Wordt het kouder bescherm planten in pot dan met bijvoorbeeld noppenfolie, vliesdoek en/of een dekentje van blad. In de winter moet de grond vrij droog blijven, teveel nattigheid is voor de Agave erger dan de kou.

TIP Kijk ook eens naar Aloe vera, deze vetplant lijkt sprekend op een Agave maar blijft wat kleiner.

Ga naar al onze Agave in het assortiment of bekijk onze andere exotische planten zoals Yucca en palmen.