Een perfecte beukenhaag (Fagus) begint bij het op de juiste manier planten van de struikjes. Door met kleine struikjes te beginnen kunt u een mooie, dicht vertakte haag opkweken. Hoe u beukenhaag plant en verzorgt leest u hier. 

Wilt u een hoge of middelhoge haag in de tuin dan is een beukenhaag een prima keuze. De frisgroene of opvallend roodbruine bladkleur maakt dat een beukenhaag ideaal is als levende tuinafscheiding. De beuk is een van de mooiste bomen uit onze bossen en ook een van de mooiste hagen voor de tuin. Door snoeien kan deze sterke boom tot een dichte, strak geschoren haag gevormd worden. 

Meer over: hoe en wanneer beukenhaag snoeien

TIP Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ is de rode beuk. Deze vorm heeft diep roodbruine bladeren, die in het voorjaar zelfs nog roder getint zijn. Door de opvallende bladkleur kunt u met een rode beukenhaag de vormgeving in de tuin extra benadrukken. Ook vormt het rode blad een bijzondere achtergrond voor elke beplanting.

Wanneer beukenhagen planten

U kunt het hele jaar door beukenhagen planten. Van oktober tot april kunt u met kluit of kale wortel planten. Als het blad helemaal bruin is, zijn de struikjes in rust. Beukenstruikjes die in pot gekweekt zijn kunt u het hele jaar door planten. Plant een beukenhaag niet als het vriest of als de grond zeer nat is. 

Hoeveel haagplanten per meter?

Een perfecte beukenhaag (Fagus) begint bij het op de juiste manier planten van de struikjes. Door met kleine struikjes te beginnen en deze elk jaar te snoeien, kunt u een mooie, dicht vertakte haag opkweken. Een beukenhaag groeit gemiddeld zo’n 40-50 cm per jaar, een hoogte van 2 meter binnen 5 jaar is zeker haalbaar. Heeft u niet zoveel tuingeduld dan kunt u beginnen met wat grotere struiken. Met deze aantallen per strekkende meter krijgt u meteen een mooie dichte haag.

 • Hoogte 40/60cm en 60/80cm: 7 stuks.
 • Hoogte 80/100cm en 100/125cm: 6 stuks.
 • Hoogte 125/150 t/m 175/200cm: 5 stuks. 

Beukenhaag planten - uitleggen

Beukenhaag planten

 1. Zorg ervoor dat het blad van de beukenhaag overal voldoende licht op kan vangen door rondom zo’n halve meter van andere beplanting af te blijven.
 2. Graaf een geul van 50-60 cm diep en circa 40 cm breed. 
 3. Verbeter de uitgegraven aarde met compost of Vivumus. Een beetje beukengrond (uit het bos) is ook fantastisch. Er is ook speciale hagengrond verkrijgbaar en hagenmeststof met micro-organismen. Zet de struikjes niet in het water, de bodemschimmels spoelen dan van de wortels af. 
 4. Leg de planten op de juiste afstand uit langs de geul.
 5. Houd nu stuk voor stuk de planten op de juiste diepte in de geul, net zo diep als ze op de kwekerij hebben gestaan, dat is aan de wortelhals te zien. Houd er rekening mee dat de grond nog wat inzakt. Voor een brede haag kunt u twee rijen heesters in driehoek verband planten. 
 6. Spreid kale wortels voorzichtig uit en zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Haal in het geval van een gaaskluit na het plaatsen pas voorzichtig het gaas weg. 
 7. Vul de aarde aan en druk stevig aan.
 8. Geef daarna ruim water, zo verdwijnt alle lucht rond de wortels. U kunt ook een kleine geul maken rondom de haag zodat het water niet te snel wegstroomt. Blijf het eerste jaar water geven in droge perioden.
 9. Door de struikjes nu met een derde terug te knippen wordt een bossige groei en een goede vertakking bevorderd.

Beukenhaag planten - bijsnoeien

TIP Houd de wortels de eerste periode vrij van onkruid. Strooi eventueel een laagje mulch

Ook interessant: meer over het planten van een haag. 

TIP Kunt u niet direct beginnen met het planten van de beukenhaag, bedek de kale wortels van planten uit de volle grond dan tijdelijk met een laagje aarde (inkuilen). Zo voorkomt u dat de wortels uitdrogen.

Een beukenhaag renoveren

Is een deel van een bestaande beukenhaag lelijk geworden, dan kunt u de haag renoveren door struikjes bij te planten. Ook als de haag aan de onderzijde dun is, kan er bijgeplant worden. Kies in dat geval kleine struikjes en plant ze in het kale deel. Geef direct veel water. 

Ook interessant: meer over het snoeien van beukenhaag

TIP Weet u nog niet welke haag u wilt, bekijk dan deze korte video met uitleg. 

Direct beukenhaag bestellen.