Klimplanten zijn ideaal om schuttingen, muren of pergola's te bedekken. In een kleine tuin nemen klimplanten weinig ruimte in, maar heeft u toch veel groen. Kies dan bijvoorbeeld voor wintergroene klimmers. 

Rankende of zelfhechtende klimmers

Klimplanten zijn planten die vrijwel in elke tuin voorkomen. Alle klimplanten hebben ondersteuning nodig om te kunnen klimmen. Deze ondersteuning kan bijvoorbeeld een schutting of betongaas zijn. Eigenlijk klimmen deze planten overal tegen omhoog als ze houvast kunnen vinden. Sommige klimplanten hebben wat meer hulp nodig en moeten omhoog geholpen worden met bindmateriaal, bijvoorbeeld Clematis. Als ze eenmaal de lucht in geholpen zijn, zullen ze zich met hun ranken verder omhoog winden. Andere soorten klimplanten, zoals klimop en wilde wingerd hebben hechtwortels en zijn zelfhechtend. Deze 'zuigen' zich vast aan hun ondergrond en klimmen zo zelf omhoog. 

Bekijk hier onze video over verschillende soorten klimplanten. 

Klimplanten combineren

Klimplanten kunt u onderling goed combineren. Zo kunt u groenblijvende klimplanten combineren met bloeiende klimmers. Klimop en Clematis is een bewezen goede combinatie en wordt ook als pakket per strekkende meter aangeboden. Klimop-Clematis 'Etoile Violette

Klimplant als bodembedekker

Als een klimplant geen ondersteuning kan vinden om te klimmen, kan deze gaan fungeren als bodembedekker. Denk hierbij aan de klimop, Hedera hibernica die ook als bodembedekker gebruikt kan worden. Van de Hedera zijn diverse soorten leverbaar, bijvoorbeeld de geelbonte Hedera helix 'Goldheart'. Maar ook sommige rozen doen het goed als bodembedekker.  

Wintergroene klimplanten

  1. Clematis armandii
  2. Clematis armandii 'Snowdrift'
  3. Clematis armandii 'Apple Blossom'
  4. Vuurdoorn (Pyracantha)
  5. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)
  6. Toscaanse Jasmijn (Trachelospernum jasminoides)
  7. groenblijvende kamperfoelie (Lonicera henryi)

Wilt u alle groenblijvende klimplanten vinden? Maak dan gebruik van de handige zoekfunctie van Directplant.nl in de linkerkolom. 

Wat is de beste standplaats?

De meeste klimplanten zijn uitbundige bloeiers, hierdoor staan ze graag in de zon. Voor het merendeel geldt, hoe meer zon, hoe uitbundiger ze bloeien. Clematis zijn er in vele kleuren, zij kunnen een schutting of muur weer een vrolijke uitstraling geven. Het is leuk om een vroegbloeiende clematis (of een wintergroene) te combineren met een klimroos. Deze klimmers hebben verschillende bloeitijden waardoor u lang kunt genieten van mooie bloemen. Een andere bekende klimmer die snel groeit is de blauweregen. Wist u dat er van de blauweregen ook een witte en een roze variant bestaat? Het aanbod voor klimplanten in de schaduw is een stuk kleiner. De beste keus is waarschijnlijk de klimhortensia, Hydrangea anomala petiolaris. Kamperfoelie of vuurdoorns kunt u ook gebruiken voor in de schaduw. Zoekt u een klimplant met een mooie herfstkleur, kies dan voor de wilde wingerd

Boomklimmers 

Vaak wordt gedacht dat een klimplant die in een boom klimt schadelijk is voor de boom. Voor een te kleine of zwakke boom is dat inderdaad waar, alleen al het gewicht van de klimmer kan een probleem zijn. Als de boom groot en stevig genoeg is zal een begroeiing met klimop (Hedera) echter geen kwaad kunnen. Klimop is heel geschikt om in een volgroeide eik of beuk te laten groeien. Dat ziet er schitterend uit en als de klimop een hoogte heeft van ongeveer tien meter gaat hij bloeien. Vogelnesten kunnen een plaatsje vinden onder de beschutting van het klimopblad. Als de klimop wat al te wild is geworden kunt u hem in het vroege voorjaar snoeien. Snoei alle scheuten eraf, behalve de hoofdtakken die zich aan de schors vasthouden. Knip alle takken af op een hoogte waar u nog goed bij kunt komen. In het voorjaar loopt de klimop weer snel uit. 

Voor kleinere bomen in de tuin is het beter om een wat minder sterk groeiende, bladverliezende klimplant te kiezen. Vooral soorten met slingerende takken zijn heel geschikt om in een grote struik of boom te laten groeien. Bijvoorbeeld de bosrank (Clematis, vooral de vroegbloeiende soorten), geelbladige hop (Humulus lupulus 'Aureus'), kamperfoelie (Lonicera), wingerd (Parthenocissus) en ramblers zoals Rosa ‘Guirlande d’Amour’ en Rosa ‘Paul’s Scarlet Climber’

Ga hier direct naar alle klimplanten