Winterharde planten

Winterharde planten

Winterharde planten zijn bestand tegen vorst en kunnen goed tegen onze Nederlandse winters. Er zijn ook wintergroene én winterharde planten.

Winterharde planten

Winterharde planten kunnen goed tegen onze Nederlandse winters. Ze beschermen zichzelf door bijvoorbeeld in de winter hun blad te laten vallen en in rust te gaan. Planten verdampen namelijk vocht via het blad, ook in de winter. Bij strenge vorst is het moeilijk water uit de grond te halen. Zouden ze hun blad nog hebben, dan sterven ze aan vochtgebrek. Door het blad te laten vallen, hebben ze nauwelijks water nodig en gaan ze in rust. Er zijn ook planten, zoals veel vaste planten, die in de winter boven de grond afsterven om in de lente weer boven de grond te komen. De wortels overleven onder de grond.

Bekijk ook hieronder onze video over winterharde planten

Matig winterharde planten

Andere planten zijn matig winterhard. Deze kunnen wel tegen vorst, maar als deze te lang aanhoudt of als het heel hard gaat vriezen kunnen ze wel wat bescherming gebruiken. Bijvoorbeeld Lavatera, Buddleja, Caryopteris, Hebe en Agapanthus. Zet ze tegen een muur zodat ze in de luwte staan, bescherm ze tegen strenge vorst door ze af te dekken met een laag blad of houtsnippers of - zoals in het geval van Agapanthus - zet ze in pot en al binnen. Lees ook ons blog over het beschermen van planten tegen vorst

Wintergroene en winterharde planten

Er zijn ook wintergroene én winterharde planten. Denk bijvoorbeeld aan de klimop (Hedera), Buxus, Rhododendron, Skimmia en bamboe. Zo heeft u het hele jaar zonder zorgen een groene tuin.

Lees ook ons blog over groenblijvende heesters

Foto: matig winterharde en wintergroene Clematis armandii

Gerelateerde producten
5 years ago
Reacties
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top