Aan het eind van de winter is de tuin nog heel kaal, toch zijn de eerste voorjaarsbloemen alweer te bewonderen. Kerstrozen, winterakonietjes, sneeuwklokjes, bloemen van de toverhazelaar: u kunt al genieten van de aller vroegste lentebodes. 15 voorjaarsbloeiers op een rij. 

De lente kan niet vroeg genoeg beginnen, daarom zijn de eerste voorjaarsbloeiers een must voor elke tuin. Vanaf januari kunt u al bloemen verwachten van de winterjasmijn, de toverhazelaar, de zoete buxus en de sneeuwbal. Vergeet zeker niet de prachtige bloemen van kerstrozen, in allerlei kleuren verkrijgbaar. Er is zelfs een bosrank kan vanaf januari bloeien, afhankelijk van het weer. Deze klimmer heet Clematis cirrhosa en bloeit met hangende klokjes. Katjes horen ook echt bij het voorjaar, zilverwit en heel zacht of juist meer pluizig en geel van kleur. Afhankelijk van het weer verschijnen ze eind februari al. Langs sloten en vaarten is vaak de waterwilg te zien, Salix caprea. Voor de tuin is de treurwilg op stam ‘Kilmarnock’ heel mooi. Bijen halen hun eerste nectar uit vroege bloeiers zoals krokus en wilg. 

Ook interessant: planten voor bijen Forsythia in geel en wit

Plant vroege voorjaarsbloeiers bij elkaar

De eerste bloeiende planten hebben meestal vrij bescheiden bloemen. Als ze in kleine groepjes verspreid door de tuin staan, vallen ze waarschijnlijk niet zo op. Zet daarom enkele vroege bloeiers bij elkaar, gecombineerd met voorjaarsbolletjes zoals sneeuwklokjes, krokus en blauwe druifjes. Ook erg leuk om er een minituintje van te maken in een pot of bak. Mooie combinaties zijn te maken met longkruid, kerstrozen, smeerwortel, sleutelbloem en wildemanskruid. Misschien is er nog een plekje in de border, langs het pad naar de voordeur of onder de heg?

Ook interessant: tuinieren in potten en bakken * wildemanskruid (Pulsatilla)

Vroegbloeiende vaste planten en struiken voor de lentetuin:

 1. Witte forsythia, Abeliophyllum
 2. Schoenlappersplant, Bergenia
 3. Kaukasisch vergeet-mij-nietje, Brunnera
 4. Camelia, Camellia
 5. Toverhazelaar, Hamamelis
 6. Kerstroos, Helleborus
 7. Voorjaarsvlambloem, Phlox subulata
 8. Longkruid, Pulmonaria
 9. Wildemanskruid, Pulsatilla
 10. Wilg, Salix caprea ‘Kilmarnock’
 11. Zoete buxus, Sarcococca
 12. Smeerwortel, Symphytum grandiflorum
 13. Sneeuwbal, Viburnum tinus
 14. Kleine maagdenpalm, Vinca minor
 15. Viooltje, Viola labradorica en V. sororia

TIP Knip het oude blad van de kerstroos (Helleborus) helemaal weg zodra de bloemknoppen verschijnen. Zo kun je nog meer van de prachtige bloemen genieten. Nieuwe frisgroen blad zal alweer snel verschijnen.

Ook interessant: vroege voorjaarsbloeier longkruid (Pulmonaria) * Lenteklaar maken van de tuin 

Foto: schaduwborder met Brunnera en Helleborus, ook kant en klaar te bestellen als borderpakket voor 3 m2