Bijen zijn nuttige insecten en kunnen onze hulp goed gebruiken. En dat kan heel makkelijk in je eigen achtertuin! Met genoeg voedsel van planten en onderdak in bijvoorbeeld rommelhoekjes of een insectenhuis. Lees hier tips voor een bijenvriendelijke tuin.

Waarom zijn bijen nuttig

Bijen bestuiven bloemen, uit deze bloemen groeien vruchten. Als bloemen niet bestoven worden, krijg je een schrale oogst of zelfs geen oogst. Onze voedselvoorziening komt er direct door in gevaar. Maar ook vogels en andere dieren die afhankelijk zijn van zaden en bessen zullen minder voedsel kunnen vinden.

Hoe komt het dat bijen het moeilijk hebben

Doordat steeds meer land intensief gebruikt wordt voor landbouw of bebouwing is er minder ruimte voor bloeiende planten en dus minder voedsel voor bijen. Steden en dorpen verstenen en ook onze tuinen worden bestraat. De bij vindt zo geen voedsel en geen onderdak.  

Wat kunt u in de tuin doen om bijen te helpen

  1. Plant nectarrijke planten in de tuin, met bloemen die bijen en andere bestuivers aantrekken. Zorg voor bloeiende planten door het jaar heen. Lees meer over insecten in de tuin.
  2. Wees niet te netjes. Laat hier en daar wat plantenresten liggen en laat uitgebloeide planten tot het voorjaar staan. Lees hier hoe u wel uw tuin winterklaar kunt maken.
  3. Plaats een insectenhotel of insectenhuis. Hierin vinden wilde bijen en andere insecten onderdak. Lees hier meer over insectenhotels.
  4. Gebruik geen gif in de tuin. Er zijn andere oplossingen tegen ziekten en plagen. De natuur kan je helpen, bijvoorbeeld: vogels eten slakken; lieveheersbeestjes eten bladluizen; compost en biologische meststoffen zorgen voor sterke planten die minder vatbaar zijn voor ziektes; verwijder onkruid gewoon met de hand. Lees hier meer over onkruid verwijderen en ziekten en plagen.

Bijen in de tuin - insectenhotel - Chelsea Flower Show

Planten voor bijen…

… en vlinders zijn planten die nectar geven. Door verschillende bloeiende planten in de tuin te zetten, die ook op verschillende momenten bloeien, kun je van het vroege voorjaar tot de winter voor een bij- en vlindervriendelijke tuin zorgen. Bijen drinken nectar en nemen stuifmeel mee als voedsel voor de larven. Doordat ze van bloem naar bloem vliegen bestuiven ze zo onbewust de bloemen. Enkele bloemen, dus geen gevulde bloemen, zijn het makkelijkste bereikbaar voor bijen. Ook wilde, botanische soorten zijn favoriet. Kies het liefst voor milieubewust gekweekte planten. Bij Directplant vindt u veel vaste planten met milieukeur of het label ‘Planet Proof’.

Bijenplanten voor de lente

Bijenplanten voor de zomer

Bijenplanten voor de herfst

Bijenplanten voor de winter

Ga hier meteen naar geschikte bijenplanten voor de tuin.