Frambozen (Rubus idaeus) moet u eigenlijk zelf planten, want eenmaal geplukte vruchten zijn heel kwetsbaar bij vervoer. En vers van de struik zijn ze toch wel het allerlekkerst!

Er zijn zomerframbozen en herfstframbozen. Bij de zomerframbozen verschijnen de vruchten in juni-juli, bij de herfstframbozen vanaf eind augustus tot in oktober. Als u een zomerframboos en een herfstframboos plant kunt u maanden achtereen frambozen plukken. U kunt tot in april frambozenstruiken planten.

Zomerframbozen

  • ‘Malling Promise’ is een vroeg ras  en een sterke groeier met grote, aromatische vruchten. Pluktijd eind juni-begin juli. 
  • ‘Glen Ample’ kan vanaf juli geplukt worden en heeft grote lichtrode vruchten.
  • ‘Schönemann’ bloeit roze en draagt vanaf juli tot aan de vorst heerlijk zoete vruchten. Pluktijd vanaf juli.
  • ‘Tulameen’ is een sterke groeier met grote, iets langwerpige vruchten. Pluktijd begin juli-begin augustus.

Herfstframbozen

  • ‘Heritage’ is een late herfstframboos.
  • ‘Autumn Bliss’ heeft stevige vruchten rode vruchten met een volle smaak. Pluktijd augustus-oktober.
  • ‘Fallgold’ is ook een herfstframboos, bij deze variëteit zijn de sappige vruchten geel. Heerlijk zoet van smaak. Pluktijd augustus-oktober. 

Frambozen planten

De struiken stellen weinig eisen aan de grond, een plekje in de volle zon is wel gewenst. Plant de struiken van eind oktober tot april (als het niet vriest) en kort ze meteen in tot 30 cm boven de grond. Ze kunnen als aparte struiken gekweekt worden of in rijen tegen een hekwerk. Sla stevige palen in de grond die ongeveer 1,5 meter boven de grond uitsteken en span hier drie stevige draden tussen. Laat de rijen het liefst in noord-zuid richting lopen en plant de frambozen 30 cm van elkaar.

Frambozen snoeien

Frambozen zijn heel eenvoudig te kweken, ze moeten wel op de juiste manier gesnoeid worden. Vanuit de grond komen elk jaar nieuwe scheuten. Bij zomerframbozen groeien hierop in het volgende jaar de vruchten (draagt op tweejarig hout). Snoei bij zomerframbozen jaarlijks in het najaar de takken die vruchten hebben gedragen weg, zodra het blad is afgestorven. Bind in het najaar per meter 6-8 mooie jonge scheuten langs een gespannen draad, snoei de rest weg.

Herfstframbozen dragen vrucht op eenjarig hout. Elk voorjaar komen er nieuwe takken, die in mei-juni met witte bloemen bloeien en later in het jaar vrucht dragen. De vruchten zitten bij herfstframbozen aan het eind van de takken. Snoei bij herfstframbozen jaarlijks alle scheuten tot aan de grond terug in het najaar of na de winter. Bind in het voorjaar per meter 12-15 nieuwe scheuten op langs draad, snoei de rest weg.

Een framboos maakt veel nieuwe scheuten. Dun deze scheuten regelmatig uit en steek uitlopers weg als ze teveel gaan ‘wandelen’. Top eind februari de nieuwe scheuten, iets boven de bovenste draad.  

Kweek ook ander fruit, zoals druiven, in eigen tuin.