In de tuinkalender van juli vindt u alle tuinklusjes voor deze maand handig op een rij. Het is een maand waarin veel planten in bloei staan en het heerlijk is om buiten te zijn!

Het is nu hoogzomer, juli is de maand waarin de meeste en mooiste tuinplanten hun volle schoonheid ontwikkelen. De borders zijn gevuld met rozen, riddersporen, lavendel, allerlei eenjarigen en nog veel meer moois. Het is dus vooral genieten, toch zijn er enkele tuinklusjes die bij deze maand horen.

Tuinkalender juli

  • Water geven in droge perioden, vergeet vooral de potplanten niet. Potgrond kan bij warm weer in een dag al uitdrogen. Tip: bedek de potgrond met houtsnippers of steentjes zodat deze minder snel uitdroogt.
  • Rozen bijmesten, na de eerste bloei heeft de rozenstruik voeding nodig voor het vormen van nieuwe bloemknoppen. Mest daarom nu bij met speciale rozenmest.
  • Planten steunen. Als je op vakantie gaat is het aan te raden hoge planten extra steun te geven, zodat ze nog mooi rechtop staan als je weer terug bent. Is een plant al bijna uitgebloeid knip de stengels dan nu terug.
  • Vul een ‘gat’ in de border op met een extra bloeiende plant, zoals een dahlia in pot.
  • Knip uitgebloeide vaste planten terug tot op een zijscheutje, knip ook de uitgebloeide stengels van eenjarigen terug. Geef snel werkende mest in het gietwater.
  • Wil je een tak van een struik of boom verwijderen? Dan is deze maand geschikt om een dikke tak af te zagen. Veel bomen kunnen nu gesnoeid worden, snoeiwonden zullen nu snel dichtgroeien. 
  • In juli/augustus, na de bloei, snoeit u blauweregen. Snoei alle zijtakjes tot op vijf à zes bladeren terug.

Bekijk ook onze tuinkalenders voor de maanden januari, februarimaartaprilmeijuniaugustus, septemberoktobernovember en december.

Exclusief geschreven door Modeste Herwig voor Directplant.