In de tuinkalender november staan alle tuinklusjes voor deze maand handig bij elkaar. Zorg dat u bent voorbereid op de eerste vorst en plant nu struiken, hagen en bomen.

Na de eerste nachtvorst lijkt de winter echt te zijn begonnen in de tuin. Voor de meeste tuiniers niet het favoriete seizoen, toch is het een rustige, verstilde periode waarin je op een heel andere manier van de tuin kunt genieten. Tere plantsilhouetten, de laatste bloemen van asters en anemonen, grillige takken en soms al een laagje rijp op de pluimen van siergrassen. In deze periode zijn er ook enkele fraaie winterbloeiers, zoals de sneeuwbal (Viburnum). Als het niet te koud is kunt u deze maand de volgende klusjes doen in de tuin.

Tuinkalender november

  • Vijver winterklaar maken. Vorst kan schade veroorzaken aan uw vijver en de inhoud ervan, daarom is het nu tijd om de nodige maatregelen te nemen.
  • Grond verbeteren. De winter is een goede tijd om de grond te verbeteren met organische meststoffen, compost en ander humusrijk materiaal.
  • Bomen planten en struiken planten. In de periode november-april kunt u bladverliezende bomen en struiken met kluit of met kale wortels planten.
  • Hakselen. Maak de takken die overblijven na het snoeien fijn met een hakselaar en strooi de snippers uit op de tuinpaadjes.
  • Hagen bijplanten. Zit er een kale plek in een haag dat kunt u deze maand kleine struikjes bijplanten.
  • Vorstbescherming. Bescherm vorstgevoelige planten tegen de kou door ze af te dekken met afgevallen blad, een rietmat of noppenfolie.
  • Vogels voeren. De winter is voor veel vogels een moeilijke periode, u helpt ze door te voeren zaden, vetbollen, vruchten en noten, pinda’s (geen zoute pinda’s), broodkorsten en appels.

Bekijk ook onze tuinkalenders voor de maanden januari, februarimaartaprilmeijunijuliaugustus, septemberoktobernovember en december.

Wat doet u nog meer in de tuin deze maand? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Tekst: Modeste Herwig. Beeld: Bloemenbureau Holland.